Little School of Beauty: Pormaskar & finnar

För det första: vad är pormaskar? För att svara på det måste man veta att det finns två olika typer av pormaskar: "öppna", och "stängda". De öppna är de små svarta prickarna man kan få i ansiktet - och de är egentligen bara pigment! Såna pormaskar gör alltså ingen skada. De stängda, däremot, visar sig som små knottror och blir sedan finnar. Det är dessa pormaskar du vill förhindra och motverka!
 
Så vad kan man göra? Det finns speciella porplåster man kan köpa, som drar bort öppna pormaskar, vilket även ett ångbad kan göra. Receptbelagd a-vitaminsyra hjälper många, men det finns också receptfria preparat att använda under natten; Basiron är ett sådant. Något man kan göra för att förebygga stängda pormaskar är att använda oljefria produkter då de inte täpper till porerna så som oljebaserade medel gör.
 
 
Om du lider av akne ska du se till att sköta din hy noggrannt med vattenlösliga produkter (dessa är inte lika "tunga" som vattenfasta), och dra ner på koffein och nikotin. Och ingen hårspray i ansiktet!! Det låter självklart, men det är en vanlig anledning till att många får finnar vid hårfästet. Täck istället över pannan och sidorna av ansiktet med handen när du sprayar.
 
När du väl fått en finne, försök att inte klämma den! Jag vet hur svårt det är, så om du ändå ska pilla, gör det rätt: rengör ansikte och händer noga innan, och kläm inte med naglarna. Värm upp huden med en blöt tvättlapp, eller ett ångbad. Tänk på att bara klämma finnar med vita centrum! Och ger inte finnen med sig efter ett par sekunder, låt den vara. Du kommer göra mer skada än nytta om du fortsätter.
 
Jaha, men om man nu inte får klämma - hur döljer man då finnar? Blir det inte värre om man kletar på massa smink?
Jo, om sminket är oljebaserat. Det värsta med att sminka finnar är snarare att de blir mer synliga, än faktiskt värre. Ös istället på med fukt, och låt huden vila utan smink, på sin höjd lite concealer. Det bästa är två lager fuktkräm och ett tunt, tunt lager concealer! Har du finnar i pannan eller runt ögonen; satsa på ett färgstarkt läppstift - akne vid munnen? Kanske en lite bredare eyeliner än vanligt. Dra uppmärksamheten ifrån finnen!
 
 
Hur brukar du hantera finnar?


Kommentarer
Carro säger:

Bra tips! Men vart kan man köpa Basiron?
Sv: Oj 24 länder, det var inte lite! :D

Svar: Apoteket! Haha nej, det är en del ... :)
Rebecka C

2013-10-22 | 21:05:04
Bloggadress: http://carolinajohannas.blogg.se
Elizabetg säger:

Basiron har aldrig hjälpt för mig. Gjorde det bara värre..
Men det finns bra oljor för huden som inte täpper till porerna osv. Som t.ex. jojoba olja, argan olja och kokosnöts olja (de ska vara kallpressade). Och de är även bra att ha i håret!

Svar: Jag kämpar fortfarande på med Basiron! Vill så gärna att det ska hjälpa. Jag ger det några veckor till i alla fall, men precis som för dig har det nästan blivit värre ... :/
Rebecka C

2013-10-23 | 19:31:18
Bloggadress: http://www.eruiel.blogspot.com
EmoBoost säger:

Inte så konstigt att det blir värre med basiron, det funkar så. Blir värre innan det blir bättre med nästan alla acneprodukter. Huden har sju lager, basiron verkar djupare än bara på det översta, så det finns en hel del skrutt från de övriga underliggande lagren som behöver komma upp till ytan innan man börjar se positiv effekt på det översta hudlagret och får klar hy.

Kramizz, en som vet
http://emoboost.blogspot.se/

Svar: Tycker dock att det inte är värt det när jag använt den i nio veckor (och rengjort noga, peelat etc) och den bara gjort det värre ... har dock vänner som fått toppresultat på enstaka veckor så det är väldigt individuellt! :)
Rebecka C

2013-11-03 | 15:25:46
Bloggadress: http://emoboost.blogspot.se/



✐ Namn


✉ E-mail (publiceras ej)


➥ Blogg/hemsida



Jag har gjort min design själv med hjälp av Photoshop CS6
All spam raderas och författaren IP-bannas
Jag är inte intresserad av frågestunder eller tävlingar

Kom ihåg mig?
Trackback